Eames Tafels

De Elliptical Table (1951) is een voorbeeld van de prachtige speelsheid die het werk van Charles en Ray Eames verlevendigd. Het onthult ook praktische kant van het paar; hun wens om meubilair dat een deel van het leven ging uitmaken in eenvoud en schoonheid. Wat neerkomt op een geheel nieuwe design  toen het verscheen in 1951, de tafel werd opnieuw uitgegeven door Herman Miller in 1994.

Het walsdraad lassen is zo geperfectioneerd  dat het Eames duo deze techniek steeds meer gingen toepassen. Het fragiel ogende frame is sterk dankzij het de driehoek constructie, je ziet allemaal driehoekvormen in de constructie welke een zeer sterk geheel vormt. Daardoor is het mogelijk om met deze techniek stoelen, tafels en meer  met dit materiaal te maken. De afwerking in chroom zorgt voor een prachtig contrast met de andere materialen waar Eames mee werkte.

Charles & Ray bestudeerden vele vormen. Uiteindelijk hebben ze hun inspiratie voor deze salontafel uit de surfplanken gehaald, welke ze ongetwijfeld vaak zagen, gezien het indrukwekkend uitzicht op de Stille Oceaan vanuit hun huis en studio in Californië? Ze hebben nooit gezegd, maar mensen verwijzen vaak naar dit meubelstuk als de “surfplank tafel.” Hoe je het ook noemt, de elliptische tabel maakt duidelijk dat een goed ontwerp nooit uit de mode gaat, want  meer als een halve eeuw verder is dit namelijk nog steeds 1 van de bekendste salontafels ter wereld

De orginele uitvoering is gelicentieerd product van Herman Miller en Vitra welke erkend handelsmerk zijn van Inc  Eames. Replica uitvoering zijn schaars te vinden en hier kan ik helaas geen beoordeling over doen, aangezien ik deze nooit in het echt hem mogen bekijken.