Lounge Chair EA670

Dit is waarschijnlijk het meest bekende design welke Charles & Ray Eames ooit ontworpen hebben. Werkelijke geniale manier van uit bewerken en samenvoegen van hout, aluminium en leer tot een hoogstaand meubelstuk met perfect zitcomfort. De stoel welke wij onder de Eames Lounge Chair EA670 kennen is orgineel ontworpen in 1956 en is nog steeds in productie door de fabrikanten Herman Miller ( USA ) en Vitra ( Europa ). Bij de Eames Lounge Chair hoort eigenlijk wel de hocker/ottoman. Deze ottoman heeft type nr EA671 en maakt de lounge set compleet voor ultiem zitcomfort.

Het Ontwerp:
De Eames Lounge Chair is gemaakt als vervolg stuk op de LCW ( Lounge Chair Wood ) welke Charles Eames in 1940 ontworp met zijn goede vriend en bekende in de design meubel wereld, Eero Saarinen. Bij deze stoel werd multiplex verlijmt en onder druk gevormd in speciale mallen. Deze techniek heeft Charles Eames later ook gebruikt voor het vormen van de houten schalen van de lounge chair. Bij het eerste ontwerp werd er gebruikt gemaakt van palissander hout, later werden de opties walnoot en rosewood ook aangeboden. Het onderstel werd gemaakt uit gegoten en gepolijst aluminium. Ook de rugbeugels zijn gemaakt van gegoten aluminium. De kussens zijn gevuld met schuimrubber en bekleed met Aniline Leer. Aniline Leer is een zeer duurzaam en soepel leer welke doordat het een zeer goede rund huid is minder bewerkt hoeft te worden en daardoor zijn soepelheid houd. Dankzij de weinige bewerkingen van het leer houd het leer ook zijn originele karakter welke doormiddel van knopen in de zitting prachtig geaccentueerd  worden. De delen zijn samengevoegd en dankzij het gebruik van rubberen schokdempers welke als montagedelen van de houten schalen dienen word het comfort nog meer vergroot. Het geheel is zo gevormd dat het zitcomfort enorm hoog is.

Lounge chair

Aankoop van een Lounge Chair:
De koop van een lounge chair word vaak ook opschreven als een zeer goede investering. Uiteraard is de aankoop van een nieuwe stoel niet voor iedereen weggelegd, aangezien de aankoop van een nieuwe stoel ( excl hocker ) tussen de 4500 & 8800 euro ligt. De prijs is afhankelijk van hoe u de stoel samenstelt. U kunt kiezen uit een breed scala aan leerkleuren, houtsoorten en verschillende onderstellen.

Een 2e hands Eames Lounge Chair kan soms ook uitstekend. Let hierbij goed op uw wensen en eventuele restauratie kosten. Ook de originele documentatie van de lounge chair is van enorm belang in de waarde van de fauteuil. Als u een goede uitvoering wilt betaald u voor een lounge chair vaak nog minimaal 2750-3500 voor een gebruikte stoel. Maar ziet u de charme van gebruikt leer en een vintage look dan kunt u voor een betere prijs vaak een geschikte aankoop doen. Let ten alle tijde op dat er niet teveel speling op de schokdempers zitten. Als u deze moet (laten) vervangen kosten dit vaak al honderden euro,s. De schokdempers zijn zitten in de rugbeugels en bij de montage van het zitgedeelte aan de ruggedeelte. Neem ook in acht dat als u de kussens toch opnieuw wilt gekleden, dat de waarde vaak juist minder word van de lounge stoel t.o.v. de orginele bekleding. Uiteraard zijn er veel vakmensen welke gespecialiseerd zijn in het restaureren van deze meubels. Zorg altijd bij restauratie dat u zoekt naar een specialist voor deze ambacht, en niet naar een willekeurige bekleder.

Replica’s:
Replica Lounge Chairs zijn er genoeg te vinden. Wel word het aanbod in Europa schaarser doordat Vitra veel werk maakt van het aanbod van replica lounge chairs. Het aanbieden van replica,s in Europa is vaak schending van het design/ontwerp recht en als er gebruik word gemaakt van Eames komt er ook nog merkenrecht schending bij. Toch kunt u nog redelijk eenvoudig replica stoelen vinden. Het grootste gedeelte is rommel! U betaald bij het origineel echt niet alleen voor het merk. De stoelen zijn origineel zo  ontworpen dat ze voor enorm zitcomfort en lange levensduur geschikt zijn. Dit gaat u niet terug vinden in replica,s van onder de 800 euro, En als je logisch nadenkt kan dat ook niet, Alleen aan materiaal zou een fabrikant minimaal 500 euro kwijt zijn om ook maar met een redelijke kwaliteit te komen. Daarna komt er natuurlijk de overige kosten nog bij. Wij hebben wel enkele aanbieders gezien welke de lounge chair aanbieden van redelijke/goede kwaliteit. Als advies geven wij aan te letten op constructie, leersoort (mijd rommel leer, verdiep je leertype,s en het herkennen van goed en slecht), afwerking van de houten schalen en hoe kussens verwerkt zitten in de houten schalen. Bestudeer ook eerst een originele lounge chair, alvorens op zoek te gaan naar eventueel een reproductie.  De aankoop van een origineel is een investering welke bij goed onderhoud zeer lang zijn waarde behoud ( o.i.g. een groot gedeelte ). De aankoop van een replica moet u doen als u het ontwerp apprecieert en toch een betaalbare optie wilt hebben.