De Charles & Ray Eames DSW Chair

De Charles & Ray Eames DSW Chair

De DSW Chair behoort net als de enorme range aan fiberglass stoelen tot het ontwerp van Charles & Ray Eames. De stoelen werden al ontworpen in 1948 en kwam in 1950 op de markt. Met deze stoelen nam het Eames duo mee aan “International Compettition for Low-Cost Furnitur Design” competitie.

De fiberglas stoelen zijn zo ontworpen zodat ze eenvoudig in massa geproduceerd kon worden en voor een betaalbare prijs kon worden aangeboden. De stoelen werden gemaakt van zenaloy (glasvezel versterkt polyester) en werd daarna in een mal geperst in vorm. De zitting krijg na het hele proces een krasvaste coating in vele kleuren. Door het hele productie proces te vereenvoudigen en in de fiberglass stoelen in vele modellen en kleuren te maken, werd de serie waaronder de uitvoering DSW stoel (Dining Sidechair Wood) een betaalbare eetkamerstoelen voor en voor alle mensen in handbereik. of zoals Charles & Ray Eames het zelf zeiden:

“GETTING THE MOST OF THE BEST TO THE GREATEST NUMBER OF PEOPLE FOR THE LEAST”

 

Origineel, productie & verkoop:

Toen het DSW op de markt kwam, werd deze verkocht door Hermin Miller welke tot op de dag van vandaag ook nog licentie houder is van de modellen en voor het merkrecht. In 1957 is daar Vitra bijgekomen welke ook dezelfde uitvoering verkocht en dat heden nog doet. De productie werd uitbesteed aan de firma Zentih Plastics.

In 1989 is Vitra begonnen met het maken van een polypropyleen (PP) uitvoering. Dit deze in productie beter voor het milieu t.o.v. fiberglas uitvoeringen. Daarbij had de PP uitvoering een hele andere en gladdere structuur en kan de kleuring direct in het materiaal verwerkt worden. De zitting heeft hierdoor geen kwetsbare afwerklagen nodig. Ook is het zitgedrag van de stoelen compleet anders bij de PP uitvoering t.o.v. de fiberglass uitvoering. De zitting is namelijk licht flexibel en minder hard.

 

Replica’s:

Er zijn ondertussen zoals de meeste liefhebbers al weten veel replica meubels beschikbaar van de Eames meesterwerken. Meest gevonden zal dan ook zo’n beetje de DSW Chair zijn. De uitvoering is namelijk razend populair, maar niet iedereen wil/kan de prijs van een origineel betalen. Er zijn bij alle uitvoeringen verschillen t.o.v. de originele, maar het grootste verschil zit vaak in de montage punten welke tot nu bij alle uitvoeringen welke ik heb gezien anders is als bij het origineel. Er zijn er vele die qua kwaliteit gewoon verbannen moeten zouden worden van de verkoop markt. Maar of het nu tegen je principes is of niet. er zitten ook enkele aanbieders bij welke respectievelijke kwaliteit aanbieden. Mijn advies, ga voor een origineel, maar mocht je het budget er niet voor hebben, zorg dan dat je een goede uitvoering uitzoekt welke het ontwerp eer aandoet.

 

DSW Chair info