Eames EA117 Aluminium Group Office Chair

De Eames EA117 is waarschijnlijk het meest bekende office chair design van de hand van Eames. De stoel werd nieuw ontworpen in 1958 en daarbij werd het zitkuip design compleet van tafel geveegd, om zo een vanaf nieuw een (bureau)stoel te ontwerpen. Het plan om een functioneel modern, slank design bureaustoel te maken is uitermate gelukt. En dankzij de ergonomische vorm van de zitting, heeft de stoel een zeer comfortabel zitgedrag.

De bekleding is van paneelstof of leer. Deze is opgespannen tussen gegoten ijzeren of aluminium ( dit is optie ) profielen. Het frame van staal is afgewerkt met chroom, en het aluminium frame is hoogglans gepolijst wat dus een iets mattere glans afwerking geeft.
Het originele ontwerp is gemaakt met aluminium en daarom valt stoel dus ook onder de Aluminium Group Chairs welke later is uitgebreid met meerdere modellen en een mesh uitvoering.

image

De basis van de stoel is vrij eenvoudig, een 5 stervoet met daarin een matzwarte verstelbare gasveer. hierop staat de zitting waaronder een neig mechaniek is gemonteerd. Het neigmechaniek is te blokkeren of los te zetten en als het neigmechaniek los staat kun je de traploos veerdruk verstellen doormiddel van een draaiknop.

Vooral de de details een eenvoudige maar effectieve design zorgen ervoor dat dit waarschijnlijk de bekendste bureaustoel aller tijden is. Ik ben vooral gefascineerd door het prachtige contrast van materialen welke de stoel een prachtige elegante uitstraling geeft.

Orgineel vs Replica:
Wederom is het ( net als alle modellen van Eames ) altijd een goede investering om voor een orgineel te gaan. Orgineel houdt altijd zijn waarde! De stoel is enorm comfortabel dankzij het gebruik van juiste verhoudingen, dit zit vooral in de details welke bij veel reproductie vaak niet kloppen. En het is ook waar je je prioriteiten stelt. Een Eames look stoel is al te vinden voor 180 euro nieuw, en een kopie voor 350 euro. Maar als u 1 zoekt welke u naast het orgineel kunt zetten en waar u echt moet zoeken naar de verschillen, zijn vaak al rond de 450 euro.
Zo heeft het orginele model het bekende rib motief doormiddel van infrarood lassen verwerkt in de zitting, en zie je bij de meeste replica,s dat dit gestikt is. De afmetingen van de armleuning is vaak verschillend tussen orgineel en replica. De gasveer is bij het orgineel mat zwart en replica,s vaak chroom. Nog een punt van verschil zijn de stelhendel voor de hoogte. deze heeft orgineel een zwarte, platte kunststoffen knop, en bij veel replica,s juist chroom kleurige ronde of druppel vormig. Persoonlijk vind ik juist een chromen gasveer en knop afwerking veel beter bij het design passen. het geeft een net wat elegantere uitstraling. Hierin kunt u bij replica,s ook 100% kloppende stoelen vinden, maar zoals eerder vermeld zullen je voor die stoelen wel wat dieper in de buidel moeten tasten.