Eames DAW

De Eames DAW eetkamerstoel zijn in meerdere uitvoeringen uitgebracht. DAW staat voor Dining Armchair Wood. De orginele eerste uitvoering is gemaakt van polyester en zo is de stoel ook industrieel geproduceerd. De stoel gevormt in speciale mallen. Tegenwoordig krijgen de polyester uitvoering ook een krasvaste kleurcoating.

Eames heeft deze stoel ontworpen voor veelal openbare ruimtes en voor intensief gebruik. De stoelen waren na de eerste productie nog betaalbaar en uitermate geschikt voor grote projecten. Ze zijn ontworpen voor duurzaamheid en ze moesten onderhoudsarm zijn. Dat is gelukt. Ze werden veelvuldig afgenomen voor invulling in lobby,s, wachtkamers, luchthaven etc etc.

Later is er van de DAW een kunstof zitting uitvoering gemaakt. Dit was dankzij het wat flexibeler materiaal nog comfortabeler en is de zitkuip ook door en door gekleurd. Er word gebruik gemaakt van polypropyleen en dit is een materiaal welke in verschillende kleuren onder druk in een mal gevormd word.

Eames kuipjes

Het onderstel van de Eames DAW is wederom een geniaal maar eenvoudig stukje vakmanschap, welke naast de sterkte dankzij de simpele maar perfecte eifel constructie, zorgt voor een prachtig contrast van materialen. De poten worden gemaakt uit essen hout, met daartussen metalen spijlen welke voor verbinding tussen de houten poten. Binnen in de houten poten lopen stalen pennen door tot aan de onderste verbinding van met de stalen spijlen.
De zitkuip is vrijwel universeel en kan gecombineerd worden veel meer verschillende onderstellen.

Orgineel of Replica:
Ook de rechten van deze stoel zijn vast gelegd. Terecht zeker maar helaas is de originele visie van Eames door de rechthebbende een beetje uit het oog verloren. Vitra maakt gebruik van hun unieke licentie en gebruiken onderbouwend daarvoor dat het stukken van kunst zijn uit welke ook  zijn uitgestald in vele wereldmuseums. Ze zijn heel vel op bestrijding van reproductie stoelen, maar dan is de vraag of Vitra in principe niet met dezelfde dingen bezig zijn, alleen dan tegen hogere prijsklassen verkopen. Wij kunnen ons voorstellen dat ze niet geassocieerd willen worden met slechte kwaliteit reproductie stoelen, welke feitelijk ook heel veel aangeboden worden. Echter zijn er ook gewoon kwaliteits opties van lagere prijsklassen. Wilt u een DAW chair (  of meerdere ) aanschaffen, dan moet u afwegen wat voor u de beste optie is. Design hoeft niet duur te zijn. Orgineel is daarnaast wel iets welke altijd waarde houd.