Charles & Ray Eames Autobiography

Charles Eames is de meester meubel ontwerper uit de 20e eeuw en is wereld beroemt geworden met zijn designs. Hij werd geboren als Charles Ormond Eames Jr. op 17-01-1907 in missouri. Op 14 jarige leeftijd is Charles begonnen met architectonisch tekenen en is later gaan studeren op de Washington University. Hij is weggestuurd van deze universiteit omdat zijn docenten vonden dat hij te moderne/futuristische inzichten in de architectuur had. Grappig hoe dit jaren later ook bleek, maar wat Charles Eames wel zo succesvol heeft gemaakt!

In 1941 trouwde Charles voor de 2e keer met de vrouw waarmee hij samen wereld beroemt is geworden omwille van hun designs, Ray Kaiser. Eind jaren veertig is toen het meubel progamma “Eames House” uitgekomen welke vol  zat met design meubilair welke het duo samen ontworpen heeft.

Charles Eames is gestorven op 21-08-1978, maar zijn designs hebben voor eeuwig een stempel gezet in de meubelwereld, zijn designs behoren tot de elite en worden vandaag de dag nog steeds veelvuldig geproduceerd door merkbevoegde fabrikanten Vitra & Herman Miller, maar ook veelvuldig in de goedkopere replica handel.

Eames

Beide is uiteraard wat over te zeggen. Waar bijvoorbeeld de kunststof chairs etc. zijn gemaakt om voor een scherpe prijs op vele openbare en privé situatie als bruikbaar product te dienen ( dit was i.i.g. wel de achterliggende gedachte van de ontwerpers Charles & Ray Eames ), is het door de bevoegde fabrikanten nu uitgegroeid tot dure ontwerpen welke als kunst zijn vast gelegd en worden de stoelen voor hoge prijzen verkocht. Het is uiteraard kunst, maar helaas hebben tegenwoordig  enkel slecht hogere klassen budget om deze meubels aan te schaffen. Voor de overige mensen die de meubels waarderen om de designs, is replica misschien een goede optie. Enkel word replica handel momenteel keihard aangepakt en zal deze komende jaren enorm inslinken. Ergens uiteraard logisch, Vitra en Herman Miller hebben veel energie en geld gespendeerd om de designs vast leggen als kunstwerken, dan willen ze dat hun kwaliteit ook is gewaarborgd is en dat ze niet geassocieerd worden met mindere kwaliteit reproducties. Wij suggereren niet dat alle replica,s slechte kwaliteit zijn, maar bevestigen wel dat er ook enorm veel rommel in de omloop is.